Des de fa un temps, s’ha anat alertant de l’augment de la concentració de nitrats i nitrits als aqüífers i per tant a les xarxes d’aigua pel consum, arribant a un extrem de deixar de ser potable. També s’ha xerrat d’alternatives energètiques com parcs fotovoltaics, eòlics i … Poca cosa més en abastiment energètic.
A partir de l’anomenada biomassa, conjunt de tota la matèria orgànica d’origen vegetal o animal, que inclou els materials que procedeixen de la transformació natural o artificial, se’n pot obtenir energia. Com per exemple a partir del pèl·let, bioetanol, biodièsel, etc. Però n’hi ha un en concret, el biogàs, el qual permet convertir residus agraris i ramaders en combustible, compost estable per conreus i, si es fes bé, per a reduir dràsticament l’emissió de nitrats i nitrits als aqüífers.
El biogàs és un gas compost bàsicament per metà (CH4) entre un 55 % i 70 % i una mescla d’altres gasos no combustibles. Es genera mitjançant la descomposició microbiològica de matèria orgànica biodegradable en condicions anaeròbies (absència d’oxigen). Aquestes matèries orgàniques són, per exemple, fems d’animals d’explotacions ramaderes, fangs d’indústries agroalimentàries, restes de collites, cultius energètics, etc.
En una planta de biogàs es reprodueix de forma accelerada el cicle natural de descomposició. On es reben matèries orgàniques, que es mesclen i són conduïdes cap als digestors. Dins dels digestors, els quals són grans recipients tancats, sense aire de l’exterior i amb unes condicions òptimes de temperatura, és on els bacteris actuen. Es produeix una digestió anaeròbia controlada o descomposició de la matèria orgànica d’on s’obté biogàs i un subproducte que és un bon biofertilitzant.
Consider que des del punt de vista energètic hi ha altres fonts d’energia més rentables, però s’aprofitarien millor uns residus que no com es fa ara i reduiria l’impacte d’aquests sobre l’illa. Tenint en compte que Menorca és Reserva de Biosfera, és a dir, una àrea geogràfica representativa d’un dels diferents hàbitats del planeta, que forma part del Programa l’home i la biosfera (MAB), amb l’objectiu de conciliar la conservació i l’ús dels recursos naturals, esbossant el concepte de desenvolupament sostenible.
Podria el biogàs produir una millora a l’illa? Sí la pot produir. Perquè no s’ha plantejat? Sí, s’ha plantejat. És que no és rentable o és que és més rentable no produir energia de fems de bestiar?
Carles Torres, membre de Menorquins pel Territori