GALÍCIA NO CREMA; A GALÍCIA L’ESTAN CREMANT

baixa
Sota aquest lema i davant els lamentables esdeveniments ocorreguts a Galícia, però també a altres llocs com Astúries, Castella i Lleó i Portugal, Menorquins pel Territori vol expressar el rebuig i indignació a aquests fets i també mostrar el nostre suport als pobles que estan patint aquesta catàstrofe ambiental i social.
 
El passat divendres s’iniciaren a Galícia més de 100 focs de manera simultània que, ajudats per una climatologia adversa (altes temperatures, baixa humitat i fortes ràfegues de vent) han provocat la devastació de milers d’hectàrees de massa forestal d’un gran valor ecològic, la mort d’almanco quatre persones i la crema de pobles sencers.
 
Les característiques de l’origen dels focs evidencien que han estat provocats, fent que s’hagi començat a parlar de terrorisme forestal. Des del nostre col·lectiu ecologista, creiem que el més urgent és trobar els culpables i intentar minimitzar les incalculables pèrdues mediambientals que aquests “actes terroristes” provocaran. No obstant açò, una vegada passat aquest període, es reobre un debat, ja antic, sobre l’existència d’aquests fets, que com tot, té un fort component polític al darrere.
 
I és que, és sabut que darrere la gran majoria d’incendis forestals provocats de manera intencionada, com és aquest cas, s’amaguen molts interessos. Clars exemples són l’interès de la indústria llenyera, la qual es beneficia de la llenya cremada; o inclús la pressió de treballadors encarregats de la protecció forestal contra els mateixos incendis, per millorar les seves condicions laborals.
 
Davant aquests fets, per tant, hi ha certes irresponsabilitats polítiques que han propiciat que, terroristes hagin actuat de la manera com ho han fet. Sense anar més lluny, cal recordar que tot just fa unes setmanes, la Junta de Galícia havia reduït el personal encarregat de la vigilància dels boscs. Tampoc podem oblidar la reforma de la Llei de Monts del govern Mariano Rajoy que permet requalificar terrenys cremats per obrir la barra lliure a l’especulació.
 
Així doncs, des de Menorquins pel Territori volem reiterar la nostra solidaritat amb el poble gallec i tot el nostre suport per la seva lluita, que també és la nostra. A la vegada, però, també condemnem les persones culpables, terroristes, d’aquests fets, així com a totes les altres que amb major o menor mesura, amb els seus actes irresponsables, han contribuït a fer que es donin episodis tràgics com els viscuts aquests dies, convertint-se d’aquesta manera en còmplices.
 
Forza Galiza!
Tags: