Campanya #SOSMenorca a BCN

foto_grup

Nombroses personalitats com Andreu Buenafuente, Iñaki Gabilondo, Joan Manuel Serrat, Joaquim Ma. Puyal, Cris Juanico, Àngels Gonyalons, economistes com Miquel Puig, Alfred Pastor o Guillem López, periodistes com Josep Maria Ureta o José Luis Gallego, gent del dret, de l’empresa, de la cultura i d’altres, donen suport al manifest “per la coherència paisatgística” que ja es pot signar per internet a la pàgina web del GOB.

Aquesta campanya ha estat duita a terme per el GOB Menorca i recolzada per Menorquins Pel Territori. Podeu veure la notícia completa a: http://www.gobmenorca.com/exit-de-la-campanya-sosmenorca-a-barcelona i signar el manifest creat a: http://www.gobmenorca.com/firma-el-manifest-per-la-coherencia-paisatgistica-de-menorca

 

Us adjuntem a continuació el manifest que va motivar la roda de premsa a BCN:


 

Manifest per la coherència paisatgística de la carretera general de Menorca

Les obres que s’han començat a executar en el tram Maó Alaior de la carretera Me-1 de Menorca, coneguda com a carretera general, s’han convertit en motiu de polèmica permanent i de preocupació per a molta gent vinculada a l’illa.

La gran transformació que impliquen els quatre enllaços a doble nivell projectats en poc més de cinc quilòmetres, poden significar una pèrdua paisatgística molt gran en la principal via de comunicació que travessa l’illa de llevant a ponent. En aquests moments, ja es veu clarament l’abast de la intervenció projectada i resulta greument sobredimensionada per les necessitat reals.

A més dels efectes ambientals descrits i el rebuig social que està provocant, aquesta obra ja presenta també serioses discrepàncies econòmiques. La UTE de empreses que l’executen ha demanat un increment molt substancial, després de pocs mesos d’actuacions. Un major cost econòmic que resulta molt difícil d’acceptar per una obra tan discutida i en un temps de retallades en matèries molt sensibles.

Les persones signants demanam que l’obra sigui reconsiderada i reconduïda cap a intervencions més raonables, que impactin manco en el territori, que permetin un major consens i presentin un cost econòmic més baix.

Essent que les eleccions locals i autonòmiques estan previstes per d’aquí pocs mesos, sol·licitam a totes les forces polítiques que hi concorren, que es comprometin a treballar de manera conjunta per abandonar el model de macrorotondes de dos pisos i que optin per mesures de major sentit comú. Hi ha alternatives tècnicament viables i legalment acceptables per controlar els girs a l’esquerra sense malmetre el paisatge com s’està fent.

L’afectació paisatgística que s’està fent a una illa coneguda precisament per la seva conservació de l’entorn, està provocant repetides crítiques dins i fora de l’illa. Menorca ha de mantenir la seva identitat i la seva riquesa natural. Encara hi som a temps!

El conveni signat entre el Ministeri de Foment i el Consell Insular de Menorca preveu intervenir sobre tota la carretera general. Gairebé 40 quilòmetres que abasten una via de comunicació que actua també com el principal mirador de l’illa. És necessari evitar que els errors que s’estan cometent entre Maó i Alaior es pugui mantenir o es puguin reproduir en altres trams.

Per això fem una crida a tota la ciutadania, perquè es sumi a aquest manifest i ajudi a què Menorca pugui continuar sent un exemple de respecte al territori, una illa diferenciada i coherent amb la seva declaració de Reserva de la Biosfera.