Unes Illes per viure-hi! – Xerrada ILP GOB 11/12/14

cartell-illencspelterritori

El passat  Dijous 11 de Desembre, a l’espai Mallorca de Barcelona, es va dur a terme la xerrada a càrrec del GOB sobre les amenaçes territorials i ambientals que pateixen les Illes Balears i la presentació de l’Iniciativa Legislativa Popular iniciada pel GOB de Balears.


La primera part, duita a terme per en Miquel Camps (GOB Menorca), és va centrar en l’explicació de les actuals amenaces territorials a Menorca, centrant-se sobretot en el projecte de la carretera general i les “macrotondes” que s’hi han projectat. Aquest projecte, que avarca tota l’illa, ja s’ha començat a construïr entre el tram de Maó i Alaior, 9,5 km en que es construiran sis rotondes, essent tres d’elles a doble nivell i al costat de sol rústic i de restes arqueològiques prehistòriques (a Binai, Alcaidús i l’Argentina).

En Miquel va destacar que no podem deixar de banda totes les incongruències que s’han donat per aconseguir fer aquestes obres. En el primer projecte no apareixien les rotondes de doble nivell i l’argument que donaren per a la seva realització no té ni cap ni peus. A més, la rotonda de Binai es realitza a una zona en la que actualment no hi ha cap intersecció però on si que hi ha atorgat un projecte privat per construïr una planta de triatges que curiosament necessitaria d’entrades i sortides. Aquesta planta, també projectada en sol rústic, del que l’empresa constructora de la carretera (A.Gomila) n’és part interessada, reflexa que com sempre tornen a aparèixer els interessos d’empreses privades en emprar els recursos públics en propi benefici.

biniai_rotonda

Es van mostrar també estadístiques de la DGT que indicaven que a Menorca no hi ha detectat cap punt negre a la carretera general de Menorca i per tant, l’argument de justificació de la realització de les rotondes dient que reduirà els accidents no té cap sentit. Al contrari, des que s’han començat les obres ja s’han donat vuit accidents en el tram en construcció.

A banda d’açò en Miquel també va comentar el projecte de les prospeccions petrolíferes que es vol executar a només 20 km de Menorca, i que empra com a argument que els menorquins també necessitem petroli i per tant caldría realitzar les extraccions si és que fos necessari. No obstant es demostrà, també en xifres, que l’illa seria suficientment autònoma si el govern ens deixes abastir mitjançant les energies renovables. L’empresa interessada en aquesta zona s’anomena Spectrum i l’execució de l’inici del seu projecte consisteix en bombardejar el fons submarí amb ones sonores de fins a 235 decibels (soroll major que el d’una bomba atòmica) per detectar si hi han bosses de petroli. Aquestes descàrregues s’efectuaríen cada 10-20 segons, 24 hores al dia, durant cinc mesos. Així doncs el més probable és que la vida marina de la zona quedés no es pogués escapar d’aquesta barbaritat, sense tenir en compte el mal que es podría fer a una illa que viu del turisme si finalment es realitzessin les prospeccions.

mapaprospeccions

Per acabar, ens van fer cinc cèntims sobre el nou parc aquàtic de Biniancolla, una construcció planificada sobre sol rústic reqüalíficat gràcies a que el projecte fou declarat d’interès general, amb l’argument que desestacional·litzaría el turisme a Menorca i aprofitant la nova Llei de Turisme. La construcció d’aquest parc és a Sant Lluís, un dels municipis que té un dels percentatges de litoral més urbanitzat d’Espanya i on encara hi ha una gran quantitat de terreny urbanitzable, fet que incideix en que no hi ha cap justificació per haver-lo de fer a un espai rústic a banda dels interessos particulars que hi pugui haver.

stlluisparcaquaticgral
Per concloure amb la xerrada, na Margalida Ramis, del GOB Mallorca, ens va presentar el recurs per intentar evitar en el futur accions com les explicades anteriorment.

Es presentà un projecte que, fent servir l’eina que permét als ciutadans portar al parlament el debat de les lleis actuals, modificaría les lleis del territori de 1992 per tal de reduïr o eliminar l’impacte de l’estratègia perversa impulsada en aquesta legislatura i que augmentaría els beneficis d’uns pocs en detriment del territori, el medi ambient i el benestar social.

La Iniciativa Legislativa Popular, ILP, pretén establir un marc de protecció ambiciosa i duradora que garanteixi la conservació del territori. Amb ella protegirien el sòl rústic, milloraríem la protecció dels espais naturals, aturaríem els grans projectes especulatius, frenaríem els grans projectes viaris, apostaríem per una relació amb el mar, asseguraríem una bona gestió de l’aigua, modificaríem la gestió de residus i fomentaríem les energies renovables i d’autoconsum.

Durant la xerrada es van recollir més de 120 signatures avalades pels federetaris, en aquest cas membres del GOB, tot un èxit!.

Des de Menorquins Pel Territori donem les gràcies an Miquel i na Margalida per aquesta xerrada i animem a tothom a signar els fulls per donar suport a aquesta Iniciativa Legislativa Popular, acudint a les localitzacions del GOB o contactant amb els fedataris. Podreu trobar tota la informació de com firmar al seu blog http://ilpterritori.wordpress.com

bcn1

bcn4Enllaços:

Una Llei per la defensa del Territori – ILP: http://ilpterritori.wordpress.com/

Aquesta notícia al blog d’ILP: http://ilpterritori.wordpress.com/2014/12/12/ahir-lespai-mallorca-es-va-quedar-petit/

Aliança Mar Blava, Prospeccions a Eivissa i Formentera: http://alianzamarblava.org

GOB Menorca: http://www.gobmenorca.com

ILP Wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Iniciativa_Legislativa_Popular