Arxivament de l’expedient
Aquest dilluns s’han reunit a Madrid Aliança Mar Blava i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) per tractar la tramitació irregular que s’estava fent del projecte de prospeccions petrolieres al golf de Lleó.
Fins a dia d’avui s’estaven tramitant dos expedients per al mateix projecte de prospeccions –la qual cosa és il·legal–, a més d’aplicar a cada un d’ells una legislació d’impacte ambiental diferent (el Reial Decret Legislatiu 1/2008 per al primer i la Llei d’Avaluació Ambiental 21/2013 per al segon, mútuament incompatibles).
El primer dels expedients el va iniciar l’empresa Seabird Exploration el 2011 amb l’objectiu d’iniciar una campanya sísmica al golf de Lleó, tot i que l’empresa va renunciar al projecte i Schlumberger en va agafar el relleu. El segon expedient, que afecta la mateixa zona d’exploració, el va iniciar aquesta última empresa el 2014.
Després de la reunió, en què s’ha reiterat la petició d’arxivament feta per la Comissió Balear de Medi Ambient, s’ha aconseguit que s’arxivi definitivament el primer expedient i que el segon, que es manté, hagi d’exposar públicament l’Estudi d’Impacte Ambiental per tal que ciutadans, entitats, administracions i institucions puguin presentar al·legacions i opinar sobre el projecte.
Corredor de cetacis
L’altre objectiu de la reunió era tractar el tema del corredor de cetacis que transcorre entre les costes de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià i que es veu fortament afectat per aquests projectes de prospeccions. El corredor de migració de cetacis protegits (com el catxalot, el dofí molar i el rorqual comú) és de vital importància per a la supervivència d’aquestes espècies i ara es veu amenaçat pels projectes de prospeccions petrolieres promoguts per empreses com Schlumberger, al golf de Lleó, i Spectrum Geo Limited, al mar balear.
Aliança Mar Blava va exposar que aquesta àrea reuneix les condicions necessàries per constituir una zona especialment protegida d’importància per al Mediterrani (ZEPIM). Aquestes zones, que es contemplen en el Conveni de Barcelona, són un conjunt d’espais costers i marins protegits que garanteixen la pervivència dels valors i recursos biològics del Mediterrani, contenen ecosistemes típics de la zona mediterrània o hàbitat d’espècies en perill i tenen un interès científic, estètic i cultural.
En aquest aspecte, Raquel Orts, directora general de la Sostenibilitat de la Costa i del Mar, va confirmar a Aliança Mar Blava que el govern espanyol iniciarà els tràmits administratius per sol·licitar al Conveni de Barcelona la declaració d’aquest corredor com a ZEPIM.
Referències:
- El País: Un área protegida de cetáceos frena las prospecciones del Mediterráneo
- Ara Balears: Madrid protegirà el corredor de cetacis a la mar Balear que fa inviables les prospeccions
- Menorca.info: Nueva victoria contra las prospecciones
- La Vanguardia: Trabas para los sondeos petrolíferos frente a la Costa Brava y Menorca
- Mallorca Diario: El ministerio archiva los sondeos en el Golfo de León
- Periódico de Ibiza y Formentera: El Ministerio de Agricultura archiva uno de los expedientes de los sondeos en el golfo de León