Menorquins pel Territori: un projecte de futur

11892255_349343438569651_822588297685530896_n

 

Tot i que moltes vegades sentim com certs sectors de la societat menorquina consideren que la defensa del territori és una lluita en contra de la naturalesa dels temps, hem de reivindicar que la nostra és una lluita de present, però sobretot de futur. Ens desqualifiquen al·legant que suposadament aquells que hi participam no entenem que és el progrés. Però realment, que entenem per progrés?

Vendre la nostra terra a qualsevol preu no és progrés. Només convisquent respectuosament amb l’entorn podrem progressar. És per açò que els ciutadans de Menorca no ens podem adormir: hem de seguir atents contra l’amenaça de les prospeccions petrolieres; hem d’exigir que les renovables esdevenguin una realitat; hem de lluitar, en la mesura que la nostra força ens ho permeti, per intentar aturar tractats comercials com el TTIP o el CETA; hem d’aconseguir posar sobre l’agenda pública el debat sobre l’actual model turístic de Menorca, que tots sabem que és insostenible (encara que n’hi hagi que ho vegin i no ho vulguin reconèixer), etc.

Precisament per açò, projectes com Menorquins pel Territori són tan vigents i alhora necessaris per al nostre futur. Menorquins pel Territori no és un projecte de passat que va acabar amb la lluita contra la desproporcionada reforma de la carretera general, sinó que segueix viu. Sabem que totes aquestes lluites a les quals ens enfrontam són molt dispars, però des del seu naixement Menorquins pel Territori s’ha caracteritzat per defensar el territori mitjançant l’actuació local i a la vegada pensant de forma global. Sabem, a més, que no són lluites fàcils, precisament per açò és necessari que MpT seguesqui lluitant com ho ha fet, però amb més intensitat: intentant arribar a la societat menorquina; creant consciència sobre les problemàtiques que planen sobre nosaltres; mobilitzant; i a la vegada intentant traslladar totes aquestes reivindicacions a les instàncies públiques corresponents. En aquest escenari, els joves, per la nostra empenta i esperit crític hem de ser una peça clau i no podem romandre passius davant el que se’ns apropa.

És per açò que és necessari que els joves menorquins agafem consciència de quin paper volem tenir en el futur compartit i actuem en la mesura que puguem. En un món individualista i individualitzant com aquest, només amb l’acció col·lectiva aconseguirem fer grans coses. Hem de ser valents perquè ens hi jugam molt. Per tots aquests motius, Menorquins pel Territori seguirà lluitant, i les seues portes seguiran obertes a tothom!


Andreu Servera, membre de Menorquins pel Territori

Ciutadellenc que actualment estudia a Madrid el grau en Filosofia, Política i Economia, que s’imparteix conjuntament per tres universitats diferentes d’arreu de l’estat (UAM, UC3M i UPF). A més de membre de Menorquins pel Territori des de 2015, és membre de Menorca [a] debat. A vegades escriu qualque article al blog Menorkratia que podreu trobar aquí.